sâmbătă, 23 mai 2009

“Cum va imaginati cetateanul European al viitorului ?

 Putem spune ca Europa este mai mult decat un continent cu peisaje mirifice ce te incanta in orice loc si in orice timp, sau ca istoria ei este pe cat de zbuciumata pe atat de glorioasa ...sau ca actorii ce au jucat pe scena trecutului ei istoric, au jucat mereu un singur rol :al vietii.Europa este o mare familie in care relatiitle dintre oameni s-au stabilit de-a lungul istoriei, si anume atunci cand oamenii aveau nevoie unii de altii pentru a depasi momentele de criza.In acest sens, cauza Europei a angajat mereu oameni intr-o lupta a caror scopuri au fost mereu aceleasi :libertatea,demnitatea si valorile fiintei umane.Consider ca Uniunea Europeana −rodul comunicarii dintre oameni a urmarit si un alt scop bun ;acela al impulsionarii omului de a se intoarce si a recunoaste  mereu rolul principal al tarii si al locului din care provine, indispensabil pentru existenta sa,chiar daca prin Uniunea Europeana cetateanul unei tari a cunoscut si o noua identitate:aceea de cetatean european.                                                                                                       

Argumentele mele pro-acestei afirmatii sunt cuprinse in urmatoarele cuvinte: ne punem deseori intrebarea ce inseamna sa fii cetatean european. Inseamna ca sunt mai destept  decat sunt inainte   ca am mai multi bani, reduceri la haine, incaltaminte si mancare ?  Faptul ca am fost acceptati in Uniune nu ne schimba cu nimic! Practic principalul scop al U.E. este acela de a ne arata ca tot acelasi popor iubitor am ramas, simplu si primitor, cu o tara extraordinar de frumoasa. Totodata U.E. ne arata mai intai importanta faptului ca noi suntem cetateni in tara din care provenim dar pe langa aceasta stabileste si importanta faptului de a fi cetatean european.                                                                                        

                 Ce inseamna oare sa fii cetatean european?

         Cu totii stim ce este un cetăţean al Uniunii Europene, orice persoană care are naţionalitatea unuia dintre statele membre, conform legilor în vigoare în statul respectiv. Cetăţenia Uniunii Europene vine în completarea cetăţeniei naţionale (ea se suprapune, fără a se substitui, cetăţeniei naţionale), făcând posibilă exercitarea unora dintre drepturile cetăţeanului Uniunii pe teritoriul statului membru în care locuieşte (şi nu numai în ţara din care provine, aşa cum se întâmpla înainte). Concluziile sunt clare: mai întâi este necesar ca o persoană să aibă cetăţenia unui stat membru pentru a putea beneficia de cetăţenia Uniunii; cetăţenia europeană va completa şi se va adăuga la drepturile conferite de cetăţenia statală.Ca cetatean european ar trebuie sa am la baza princiipile comune ale statelor membre incluse in Tratatul de la Amsterdam: principiul libertăţii, principiul democraţiei, principiul respectării drepturilor omului şi al libertăţilor fundamentale şi principiul statului de drept, şi decurge din drepturile fundamentale ale omului şi drepturile specifice acordate cetăţanului european (drepturi de liberă circulaţie şi drepturi civice), descrise în Tratat. Tratatul de la Amsterdam, intrat în vigoare la 1 mai 1999, întăreşte protecţia drepturilor fundamentale, condamnă orice formă de discriminare şi recunoaşte dreptul la informaţie şi protecţia consumatorilor.

         Cu privire la dreptul la informaţie, în Tratatul de la Amsterdam este specificat că orice cetăţean european şi orice persoană fizică sau juridică, având sediul într-un stat membru are drept de acces la documentele Parlamentului european, ale Consiliului Uniunii Europene, în limita raţiunilor de interes public sau privat. Informarea cetăţeanului este considerată o prioritate de către instituţiile europene.

         Drepturile fundamentale ale omului si valorile democratice sunt respectate in statele membre ale Uniunii Europene. Sunt semnatare ale unor texte, precum Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (1950), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948), Carta Socială Europeană (1962) sau Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor (1996).

         Uniunea şi statele sale membre sunt deci obligate să respecte aceste valori, organismele care veghează la respectarea lor fiind tribunalele naţionale şi Curtea Europeană de Justiţie. Dacă un stat membru încalcă drepturile fundamentale şi valorile democratice în mod flagrant şi sistematic, Uniunea poate să îi impună sancţiuni politice ori economice Una din condiţiile care trebuie îndeplinite pentru aderarea la Uniunea Europeană este respectarea acestor drepturi fundamentale.

         U.E. pune accentul in primul rand pe drepturile fundamentale si respectarea valorilor. De ce numai Uniunea si statele membre sunt obligate sa respecte aceste drepturi? De ce nu toate tarile? Doar nu sunt oameni numai in Uniune! Cu totii suntem oameni!! Toti trebuie sa avem parte de ceea ce se cuvine omului: demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, cetatenie si justitie. Acestea definesc valorile fundamentale ale unei uniuni, precum si drepturi civile, politice, economice si sociale, dreptul la viata,  la integrarea persoanei, la libera exprimare si dreptul la libertatea de constiinta ale unui cetatean , fie el si non-european.

         Cetăţenia Uniunii Europene oferă drepturi cetăţenilor statelor membre şi consolidează protecţia intereselor acestora. Tratatul de la Maastricht instituie 5 categorii de drepturi supranaţionale, complementare cetăţeniei naţionale:

   1. Dreptul la libera circulaţie, dreptul la sejur, de stabilire, dreptul la muncă şi studiu în celelalte state membre ale Uniunii. Legislaţia Uniunii stabileşte însă numeroase condiţii pentru exercitarea acestor drepturi. Pentru un sejur mai lung de 3 luni este necesar un certificat de sejur. Intrarea pe teritoriul altui stat membru nu poate fi interzisă decât din raţiuni de securitate şi sănătate publică, iar interzicerea trebuie justificată.

   2. Dreptul de vot şi dreptul de a candida la alegerile pentru Parlamentul european şi la alegerile locale în statul de rezidenţă, în aceleaşi condiţii cu cetăţenii statului respectiv .

   3. Dreptul de a beneficia pe teritoriul unui stat terţ (stat care nu este membru al Uniunii Europene) de protecţie consulară din partea autorităţilor diplomatice ale unui alt stat membru, în cazul în care ţara din care provine nu are reprezentanţă diplomatică ori consulară în statul terţ respectiv 

   4. Dreptul de petiţie în faţa Parlamentului european.

   5. Dreptul de a apela la Ombudsman-ul european (Avocatul Poporului) pentru examinarea cazurilor de administrare defectuoasă din partea instituţiilor şi organismelor comunitare.

Comisia europeană, are rolul de a veghea la respectarea tratatelor (denumită în doctrină "Gardianul Tratatelor"), supraveghează aplicarea prevederilor legate de cetăţenia europeană şi elaborează rapoarte periodice asupra progreselor realizate şi asupra dificultăţilor întâlnite.

         Deci, ca cetatean europen sunt magulit de cate drepturi am, dar in acelasi timp sunt incantat. Toti cetatenii din lume ar trebui sa avem parte de aceste drepturi, nu numai noi europenii. Ar trebui sa ma simt nationalist? Ma simt simt bine in postura mea de cetatean european dar la fel de bine ma simt si in prima mea postura de cetatean roman pentru ca:”Protejate pe propriul teritoriu, cu trasaturile lor specifice, cu personalitatea lor, formata si slefuita in milenii, popoarele ar avea sansa ca libere si netulburate sa-si urmeze firesc calea proprie pe spirala progresului”. 

Eseu realizat de Rusu Emanuel-Daniel

    → clasa a-XI-a

    Seminarul Teologic Liceal „ Sfantul Ioan Iacob” Dorohoi

   →Munincipiul Dorohoi, jud. Botosani

 Profesor indrumator Chicos Elena



7 comentarii:

  1. ANULATI SI LEGILE ARMATEI ?
    http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blogs/anulati-si-legile-armatei

    RăspundețiȘtergere
  2. Numărul 322 din Parlamentul României...
    http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blogs/numarul-322-din-parlamentul

    RăspundețiȘtergere
  3. PROTEST IMPOTRIVA CLASEI POLITICE
    http://putereaexempluluipersonal.ning.com/profiles/blogs/protest-impotriva-clasei-1

    RăspundețiȘtergere
  4. ROMÂNI, TREZIŢI-VĂ !
    http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blogs/romani-trezitiva

    RăspundețiȘtergere
  5. În sfârşit, adevărul pe care-l aşteptam cu toţii...
    http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blogs/in-sfarsit-adevarul-pe-carel

    RăspundețiȘtergere
  6. Poţi cumpăra „respect”, organizând o lansare de carte
    pe care o prezinţi la nivel prezidenţial ?

    http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blogs/poti-cumpara-respect

    RăspundețiȘtergere
  7. SEMNALUL REDEŞTEPTĂRII NAŢIONALE


    MARŞUL CETĂŢENILOR PUTERNICI A ÎNCEPUT
    CU MILITARII ÎN REZERVĂ,
    CARE DAU SEMNALUL REDEŞTEPTĂRII
    LA TELEVIZIUNEA POPORULUI.

    August 2010

    Pe parcursul a trei zile consecutiv, la postul de televiziune OTV au fost invitaţi mari conducători ai armatei, foşti reprezentanţi ai unor structuri militare cu faimă deosebită în domeniul apărării naţionale, militari în rezervă. De remarcat este faptul că toate aceste persoane au prezentat realitatea vieţii româneşti utilizând acelaşi cuvânt magic: ” TREZIŢI-VĂ ! „
    Unul din aceştia este col.dr.(r) Mircea Dogaru, preşedintele SCMD, care a evidenţiat cu mult curaj ostăşesc situaţia militarilor pe care îi reprezintă şi ale căror drepturi le apără prin intermediul organizaţiei pe care o conduce. Astfel, domnia sa a arătat neregulile pe care le cunoaşte, cum sunt: încălcarea legislaţiei, a dreptului la viaţă, subminarea economiei naţionale, etc.
    VIDEO
    Un alt invitat al postului de televiziune OTV, generalul (r) Mircea Chelaru a vorbit telespectatorilor printre altele, despre mândria de a fi român, despre brandul de stare, pe care trebuie să-l dea conducătorii. Totodătă, a evidenţiat „gudurismul”, care, din păcate, la români este la ordinea zilei. De asemenea, a susţinut că actuala clasă politică trebuie înlăturată prin vot, singura modalitate de a ajunge la „redeşteptare”.
    VIDEO
    În acelaşi sens al semnalului de trezire la realitate şi scriitorul Pavel Coruţ, fost agent militar, specialist în domeniul contrainformaţiilor, a prezentat problemele actuale cu care se confruntă cetăţenii români. Cu acest prilej, domnia sa a transmis acestora diverse sfaturi pentru a trăi omeneşte o viaţă lungă şi prosperă (inclusiv prin citirea cărţilor sale)
    VIDEO
    Culmea, personal acelaşi îndemn l-am auzit şi sub o altă formă:
    “DE CE PUNEM MAI PRESUS ÎNTUNERICUL DECÂT LUMINA ?”
    în ziua de 4 august a.c. în încheierea cuvântului de învăţătură rostit de părintele Lucian Tătaru la Sf.MASLU (biserica Sf. Ecaterina)
    Am mai reţinut şi o altă frază plină de înţelepciune:

    „CINE NE DĂ NOUĂ DREPTUL
    SĂ UMPLEM CU NOROI VIAŢA NOASTRĂ ?”

    Cred că cei care au condus România în ultimii 20 de ani şi au comis păcate, (aviz politicienii aleşi de popor) ar trebui să bată la poarta lui Dumnezeu, pentru a salva cât mai rapid naţiunea de mari nenorociri.
    Doamne Ajută !

    http://semnalulredeteptrii.blogspot.com/2010/08/semnalul-redesteptarii.html

    Sursă: MCP Press Agency, Mihai Georgevici

    RăspundețiȘtergere